Grundfos til kamp mod stormflod i Løgstør

Overview_TEXT

Oversikt

Løgstør er en hyggelig købstad, der på bedste vis blander nyt og gammelt, by og natur. Beliggenheden ud til Limfjorden gør byen attraktiv.

Desværre indebærer den smukke placering ud til fjorden også, at byområdet omkring Løgstør Havn døjer med oversvømmelser i forbindelse med stormflod. Faktisk er oversvømmelserne blevet en næsten årlig tilbagevendende begivenhed.

Situationen
For at forhindre de langvarige oversvømmelser i byens gader besluttede Løgstør Kommune sig i 2004 for at investere i en ny pumpeløsning, som effektivt ville kunne forhindre store vandmasser.

Oversvømmelserne opstår som følge af fjordvand, der overskyller kaj-arealerne, samt ophobning af fjordvand via regnvandskloakken. Hverken sandsække og andre mindre foranstaltninger kan stille noget op imod vandstanden, hvilket medfører omfattende skader på bygninger og inventar i de fleste tilfælde.

Løgstør kommune valgte, i samarbejde med COWI Aalborg, derfor én gang for alle at komme det voksende problem til livs og kontaktede Grundfos.

Grundfos løsningen
I samarbejde med Løgstør Kommune og COWI foretog Grundfos en vurdering af mulighederne for en pumpestation, som hurtigt ville kunne pumpe store mængder vand tilbage i fjorden og dermed sikre langvarige oversvømmelser i havneområdet.

Grundfos valgte et skræddersyet system med 3 propellerpumper, som ville være en langtidsholdbar og meget effektiv løsning. Propellerpumper af denne type er bestemt ikke hverdagskost i Danmark, men efter en grundig analyse var hverken COWI eller Løgstør kommune i tvivl om, at denne løsning var optimal.

Fordi pumperne er konstant nedsænket i saltvand, blev de leveret med en særlig belægning af zinkanoder, som forhindrer saltvandet i at tære på pumpehus og løber. Derudover sørger driftslederen for at ”motionere” pumperne minimum en gang om måneden for at forhindre korrosion, og at løberne gror fast.

Resultatet
Forløbet begyndte i foråret og pumperne blev etableret i august.

I forbindelse med en meget kraftig vinterstorm i januar 2005 blev Løgstør igen udsat for oversvømmelser, som satte store dele af byen under vand. Pumpestationen blev på denne måde ekstremtestet fra starten og fik demonstreret, at Løgstør Kommune havde valgt rigtigt. Pumpestationen pumpede mere end 1.300 liter vand tilbage i fjorden i sekundet og sørgede på denne måde for at tømme byen for vand på rekordtid.

Ifølge drifsleder Ole Guldvang var vinterstormen den værste i Løgstørs historie: ”Tidligere betød en vandstand på 1,80 m, at gaderne omkring havneområde blev oversvømmet. Under denne storm nåede vandstanden knap 2,40 m, mens stormen rasede. Oversvømmelsen var naturligvis uundgåelig, men pumperne klarede opgaven til UG. I løbet af kun 7-8 timer var gaderne helt tømt for vand, hvilket tidligere tog mere end et døgn”.

Emne:

Saltvandspumper forhindrer tilbagevendende problem med oversvømmelser.

Sted:

Løgstør

Bedrift:

Løgstør Kommune

Related Products_TEXT
Contacts_TEXT

Kontakt

Hvis du har behov for en lignende løsning, vennligst kontakt oss for mer informasjon.

Telefon

+47 22 90 47 00

Kontakt

Hvis du har behov for en lignende løsning, vennligst kontakt oss for mer informasjon.

Telefon

+47 22 90 47 00